sobota, 29 marca 2014

Domowe Crumble z owocami

Miałam ochotę na coś słodkiego. Gotowe słodycze jem tylko w tygodniu, gdy nie mam czasu na nic swojego. Usiadłam na łóżku z książką kucharską na kolanach... Przekartkowałam szybko. Stanęło na Crumble. Brzmi dość skomplikowanie... A to najprostszy deser świata! Crumble- czyli po prostu owoce pod kruszonką.

Ciasto:


  • 150 g mąki
  • owoce- ja użyłam kwaśne jabłka pokrojone w kostkę, mrożone truskawki i mrożoną porzeczkę
  • 50 g cukru + 120 g cukru do kruszonki 
  • 120 g masła
  • 50 g płatków owsianych
  • garść płatków migdałowych
  • łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do silikonowej formy układamy owoce i mieszamy je z cukrem i cynamonem. Masło, mąkę, płatki owsiane, resztę cukru ucieramy na masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy mąki, jeśli jest zbyt sucha dodajemy masło. Kruszonkę wysypujemy na owoce i posypujemy migdałami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 min.

Podajemy z lodami lub kremówką. ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz